De website www.vloerisolatiewijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Isolatiewaarde

Als u uw vloer wilt isoleren en u bent aan het kijken naar het juiste isolatiemateriaal, dan zult u een boel waarden tegenkomen die te maken hebben met de dikte van het materiaal, de hoeveelheid warmte dat het doorlaat en de totale isolatiewaarde. Deze worden meestal uitgedrukt in de lambadawaarde, Rd-waarde en U-waarde. Maar wat betekenen deze waardes eigenlijk?

Lambadawaarde

Dit is de belangrijkste waarde als het gaat om isolatiemateriaal. Dit geeft namelijk weer hoeveel warmte het materiaal doorlaat. Hoe lager de waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. Vaak wordt de lambada waarde (λ) uitgedrukt in W/m2K, wat Watt per vierkante meter Kelvin betekent. Glas- en steenwol hebben bijvoorbeeld lambadawaarde 0.032 – 0.040 en PUR 0.023 – 0.035. PUR isoleert dus beter.

Rd-waarde

Deze waarde geeft weer hoe goed een materiaal isoleert bij een bepaalde dikte. Hiermee berekent u dus hoe dik u een bepaald materiaal moet aanbrengen om de juiste isolatie te bereiken. Dit berekent u door de dikte van het materiaal (in meters) te delen door de lambadawaarde. Als u bijvoorbeeld glaswol neemt van 10 centimeter dik, dan berekent u 0.10 / 0.032 = 3.125. Hoe hoger de uitkomst, hoe beter de isolatie bij die dikte.

Rc-waarde, U-waarde en de K-waarde

De Rd-waarde geeft dus de isolatie weer van materiaal van een bepaalde dikte, de Rc-waarde geeft dit weer over de hele constructie. Deze waarde komt tot stand door de totale warmteweerstand van het isolatiemateriaal te nemen en hier de totale warmteweerstand van de andere materialen bij op te tellen. Hoe hoger het getal, hoe beter de constructie isoleert. De U-waarde geeft aan hoeveel een gedeelte van het huis (bijvoorbeeld een muur) aan warmte doorlaat. In dit geval is een lagere waarde dus beter. De K-waarde geeft de isolatiewaarde van een heel gebouw weer. Hier ook is een lagere waarde beter, omdat dat betekent dat er minder warmte naar buiten kan.

Wat kost vloerisolatie?

Benader isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kunt u kiezen voor een specialist die u het beste kan helpen. Onze dienst is gratis en vrijblijvend.