Kurkisolatie
Als u besloten hebt uw vloer te isoleren, bent u een stap dichter in de richting van een warmer en behaaglijker woonklimaat. Warmte zal moeilijker het huis verlaten en kou en vocht trekken veel minder makkelijk naar boven. Daarom kunt u de thermostaat lager zetten om toch een goede temperatuur in huis te behouden. Om uw vloer te isoleren hebt u een keuze uit een aantal isolatiematerialen. Het hangt van uw situatie af welk materiaal het beste is, maar ook van uw budget en uw verwachtingen. Elk materiaal heeft voor- en nadelen die kunnen meewegen in uw beslissing.
Wat is kurk?
Kurk als isolatiemateriaal wordt vaak geleverd in platen of korrels. De platen kunnen makkelijk tegen het dak, de muur of de onderkant van de vloer worden bevestigd, omdat ze lichtgewicht en makkelijk op maat te zagen zijn. De korrels kunnen worden gebruikt voor spouwmuurisolatie of voor isolatie van de bodem van de kruipruimte. Ook kunt u kurk krijgen in dekenvorm en deze worden in een rol geleverd. Hiermee kan de bovenkant van uw vloer geïsoleerd worden waarna u deze bedekt met hout, laminaat of vloerbedekking.
De voordelen van kurk
Kurk heeft een goede isolatiewaarde vergelijkbaar met glas- en steenwol. De reden waarom mensen vaak kiezen voor kurk is omdat het milieuvriendelijk is, zowel als stof zelf als in het vervaardigingsproces. Het is geluiddempend en krijgt een behandeling waardoor het erg lang mee gaat. Een ander voordeel is dat kurk makkelijk zijn originele vorm weer aanneemt. Als het een zwaar object heeft moeten dragen zal het snel weer herstellen. En kurk is goed bestand tegen water waardoor het vocht tegenhoudt en schimmel aanzienlijk vermindert.
De nadelen van kurk
Vergeleken met materialen met een soortgelijke isolatiewaarde is kurk aan de dure kant. Als u een kurkvloer hebt gelegd kan deze makkelijk verkleuren door bijvoorbeeld de zon. Ook is het nog lastig om kurk als isolatiemateriaal te krijgen.