De website www.vloerisolatiewijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Prijzen en kosten

Het moge duidelijk zijn dat de verschillende manieren van vloerisolatie en daarmee gepaard gaande materialen ook verschillend qua prijs zijn. De kosten voor het isoleren van uw vloer worden vaak berekend per m2 vloeroppervlak. Hierbij zijn vooral de arbeidskosten voor het aanleggen van vloerisolatie een belangrijke factor bij de totstandkoming van de prijs. De prijs van isolatiemateriaal verschilt enigszins, maar loopt op de Nederlandse markt niet heel ver uiteen.

Vloerisolatie prijzen

Dit zijn de gemiddelde prijzen van vloerisolatie en de jaarlijkse besparingen.

Prijzen Besparing in euro’s Besparing op gas
Tussenwoning € 1700 € 180 euro 300 m3
Hoekwoning € 1700 € 180 euro 300 m3
Vrijstaande woning € 1700 € 180 euro 300 m3

Als in uw gemeente of provincie subsidie te krijgen is, dan zullen de kosten voor vloerisolatie in uw gevallen lager uitvallen.

Overige kosten

Er kunnen overige kosten bij het aanleggen van vloerisolatie komen. Dit heeft meestal te maken met de bereikbaarheid van de kruipruimte, eventuele gebreken of constructiefouten aan de woning.

Kosten uitrekenen

Om tot een globale berekening van de kosten van vloerisolatie te komen, dient u eerst te weten hoeveel m2 vloeroppervlak u heeft. Houd daarbij rekening mee dat ook zo een 30 cm van het metselwerk in de kruipruimte als vloeroppervlak dient te worden meegeteld.

Een rekenvoorbeeld: Uw huis is 12 meter lang en 5 meter breed. Uw vloeroppervlak is dus 12 x 5 = 60 m2. Het benodigde oppervlak van de kruipruimte om te isoleren is: 0.30 x (2 x 12 + 2 x 5) = 10,2 m2. Het totale te isoleren oppervlak is dus 60 + 10,2 = 70,2 m2. De meeste installatiebedrijven hanteren een isolatieprijs per m2, dus kunt u deze prijs vermenigvuldigen met 70,2 om de totale kosten te berekenen.

Exacte kosten weten?

Benader isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kunt u kiezen voor een specialist die u het beste kan helpen. Onze dienst is gratis en vrijblijvend.

Hoeveel vloerisolatie kost hangt dus af van het materiaal, het oppervlak, de methode en de arbeidskosten. Gemiddeld kunt u een prijs van rond de €30 euro per vierkante meter rekenen. Dit is inclusief BTW, arbeidskosten en materialen. Dit kunt u zelf verhogen of verlagen door bepaalde keuzes te maken. Wat volgt is een overzicht van de kosten van verschillende materialen op de markt, zonder installatie.

– Vloerisolatie met glas- of steenwol: €8 – 10 euro per vierkante meter
Glas- of steenwol wordt vaak gebruikt om de onderkant van de vloer mee te isoleren. Deze komen in de vorm van een deken die u gemakkelijk tegen het plafond van de kruipruimte kunt bevestigen. De isolatiewaarde van het wol is goed. Als u dit zelf doet met u uzelf wel beschermen tegen de schadelijke vezels die los kunnen komen. Als u deze inademt of als ze op uw huid komen kunt u hier irritaties aan ondervinden.

– Vloerisolatie met PUR: €25 – €30 euro per vierkante meter
PUR wordt in schuimvorm gebruikt voor het isoleren van de onderkant van de vloer en in plaatvorm kunt u dit op de bovenkant van de vloer neerleggen. Dit is dus een stuk duurder, maar PUR heeft wel een hele hoge isolatiewaarde. Bovendien kan het in schuimvorm erg makkelijk worden aangebracht en zet het tijdens het drogen een beetje uit zodat het alle gaten en kieren dicht.

– Vloerisolatie met ecologische materialen: €15 – €20 euro per vierkante meter
Ecologische materialen zoals vlas, kurk, houtvezels en schapenwol hebben een isolatiewaarde gelijk aan steen- en glaswol. Dit maakt ze vrij prijzig. Ecologische materialen worden vervaardigd van het afval van andere processen zoals houtbewerking en het vervaardigen van linnen. Deze materialen hebben vaak een goede vochtregulatie en kunnen goed ademen. In Nederland zijn ze nog niet erg populair wat betekent dat u ze soms moeilijk kunt vinden.

– Vloerisolatie met thermokussens: €15 – €20 euro per vierkante meter
Thermokussens zijn een zeer goed isolerend materiaal dat tegen de onderkant van de kruipruimte wordt bevestigd. Het bestaat uit lagen van aluminiumfolie met daartussen luchtkussens die compleet zijn afgesloten en dus stilstaande lucht bevatten. Met thermokussens kan de warmte nauwelijks via de vloer verdwijnen. Het nadeel is wel dat ze vrij breekbaar zijn en dat een gaatje of scheurtje de isolatiewaarde kan beïnvloeden.

Hulp bij het financieren van energiebesparende maatregelen

Het aanleggen van vloerisolatie kan dus in prijs flink oplopen. De overheid heeft een aantal manieren beschikbaar gesteld om financiële hulp te bieden bij het aanleggen van vloerisolatie in uw woning. Zo kunt u voor de arbeidskosten een lagere BTW rekenen van 6 procent. Dit wordt door de aannemer op de eindfactuur vermeld. Ook kunt u een groene lening nemen waarmee u het geld met een lager rentepercentage terugbetaalt.

Op regionaal niveau is er soms ook nog geld beschikbaar, maar dit verschilt erg per regio. Als u wilt weten wat er voor u beschikbaar is kunt u kijken op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Vraag gratis prijsopgaven op

Benader isolatiebedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kunt u kiezen voor een specialist die u het beste kan helpen. Onze dienst is gratis en vrijblijvend.