Ventilatie
Vloerisolatie aanleggen lijkt vanzelfsprekend, maar toch moet u met een aantal dingen rekening houden. De methode is hier één van, maar ook de materialen en de prijs. Bovendien hangt het af van wat u van de geïsoleerde vloer verwacht. Wilt u vooral een goede isolatie, dan moet u andere keuzes maken dan wanneer u ook geluidsisolatie wilt of brandveiligheid. Voor sommige vloeren (met name houten vloeren) is ventilatie essentieel, en niet elk materiaal is hier voor geschikt.
Ventilatie van de kruipruimte
Vooral als u vloerisolatie via de kruipruimte laat aanbrengen, is ventilatie een belangrijk punt. De kruipruimte zorgt er vaak voor dat houten vloeren kunnen drogen en met het verkeerde materiaal kan er dus rot of schimmel ontstaan. Voordat u uw houten vloer isoleert zult u altijd moeten zorgen dat deze goed is gedroogd. Bovendien is de ventilatie van de kruipruimte belangrijk om schadelijke gassen zoals radongas en vervelende geurtjes niet de woonruimte in te laten gaan.
Wat kunt u doen om ventilatie te bevorderen?
Als u een slecht klimaat hebt in uw kruipruimte kunt u deze het beste eerst verbeteren voordat u uw vloer isoleert. Dit kunt u doen door een folie op de grond te leggen waardoor condensatie niet meer voorkomt. Dit verbetert het vochtgehalte in de lucht en laat uw vloer goed uitdrogen. Ook kunt u er voor kiezen de bodem van de kruipruimte te isoleren met bijvoorbeeld piepschuim of schelpen. En als laatste moet u er voor zorgen dat er frisse lucht naar binnen kan via roosters in de buitenmuur. Zo creëert u de optimale situatie onder uw vloer voordat u aan vloerisolatie begint.
De materialen
Het materiaal dat u kiest is ook van belang. Chemische materialen zoals PUR en PIR ademen meestal slechter dan natuurlijke materialen. Ecologische isolatiematerialen zoals houtvezel, kurk, schapenwol, hennep en papiervlokken laten de vloer goed ademen waardoor het vocht prima kan worden verwerkt.